OK

Matvanor





REKOMMENDATION: Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig!

Definition av ohälsosamma matvanor enligt riktlinjerna:

  • kostindex 0-4 av tolv möjliga
    (indexet karakteriserar matvanor avseende energiintag, näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform, måltidsordning m.m)

Ohälsosamma matvanor definieras i Sverige med hjälp av ett kostindex som
Socialstyrelsen tagit fram under arbetet med de Nationella riktlinjerna. Indexet bygger på konsumtion av frukt, grönsaker, fisk och så kallad utrymmesmat (till
exempel godis, chips, kaffebröd, läsk). Utifrån denna definition har cirka
20 procent av Sveriges befolkning ohälsosamma matvanor.

Hälso- och sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor, vilket är en förhållandevis resurskrävande åtgärd. Dessutom bedömer Socialstyrelsen att matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på i dag,vilket kan leda till betydande kostnadsökningar inom området.

Källor:

Socialstyrelsens Nationella riktlinjer >>

Livsmedelsverkets Matvanekoll>>

28/11 Preventionsdag

28/11 Preventionsdag

Alkoholen & riskpanoramat

En spännande dag där vi tittar på alkoholen ur många aspekter och sammanfattar det aktuella forskningsläget.